Mariane Lyngsø


Mariane Lyngsø 
  
Min overordnede tilgang til kunsten kan bedst beskrives som æstetisk og eksistentiel. 
Tilbagevende kodeord i mit virke er fraktur-sutur, forstået på den måde, at jeg arbejder med fragmenter, som sættes sammen til nye heler.
Mit kunstneriske arbejde tager ofte udgangspunkt i et specifikt materiale, såsom en træplade, pap, et møbel eller tekstil. Alt kan være materiale, bare det er noget som udfordrer og inspirerer mig. Hele tiden er jeg drevet af nysgerrighed. Derfor arbejder jeg afprøvende og undersøgende.
I selve arbejdsprocessen oplever jeg materialerne som aktive medspillere, idet former, farver, linjer og teksturer, bliver ’foræringer’ eller ’forhindringer’ i det samlede visuelle udtryk.
Som autodidakt inddrager jeg frygtløst og gerne håndværksteknikker som kunstnerisk greb, hvis det er det som skal til for at jeg kan nå mit udtryk. I mit værksted står stiksav og brændepen, hæklenål og pc side om side med blyant og pensel. På den måde føler jeg mig fri til at omsætte erfaringer og indtryk til værker.
Det er væsentligt for mig at nævne, at jeg også betragter det, jeg ikke gør ved materialet, som en kunstnerisk handling. Jeg søger enkeltheden i udtrykket, og således besidder værkets ”tomme pladser”, såvel som de bearbejdede dele, stor æstetisk værdi.
Det er også vigtigt for mig at understrege at selvom værkerne udspringer af mig og mine sansninger og mine indtryk, så er det vigtigt for mig at nå frem til et udtryk som er personligt, men ikke privat. Det må ikke lukke sig om en lokal forståelse, men være universelt.
 
Jeg er uddannet grafiker og har derudover læst kunsthistorie, taget kurser på Grafisk Højskole, Århus Kunstakademi, været selvstændig grafisk designer. Desuden er jeg skolelærer med bl.a. billedkunst og sløjd som linjefag.

En klat tyggegummi på fortovet, mos på en mur, en indre stemning, eller behovet for at udtrykke en farve...
Det banale, det enkle, eller de store budskaber... En særlig farve, et nyt materiale, et godt motiv...Jeg er igang!
Tattoveringer i træ, blyantens eller penslens egistreringer. Lag på lag, eller et enkelt endegyldigt aftryk. Motivet fremkalder sig selv i fordybelsen. Jeg stopper ved det ufærdige! Alt skabt i nærvær og håb, ud fra tanken om, at det er det værkerne sender ud...
 


 
"Mariane Lyngsø er i gang med at brænde et stort motiv i en træplade. Hendes hånd bevæger sig som en seismograf over de fine årer i pladen. Fintfølende og sensibel, registrerer enhver bevægelse. Men stadig sikker på, hvor den skal hen.
Citat fra artiklen "Kreativ på kommando" af Torben Kloster og Lasse Skov.
Copyright Mariane Lyngsø. All rights reserved